Главно мени
lofo

почетна

lofo

Медикал

lofo

Естетик

lofo

Аптека

lofo

Веледрогерија

lofo

контакт

затвори

Следете нè:

затвори
затвори

контактирајте нè

Главен пулт

Трудова медицина и систематски прегледи, интерна медицина, кабинет за ОРЛ, офталмологија, дерматовенерологија и ласер кабинет , педијатрија, општа медицина, психијатрија, психологија, неуропедијатрија, лабораторија , хирургија, стома центар и центар за рани

Телефон: 02 3248 454

Спрат бр. 2

Физикална

Физикална медицина и рехабилитација

Телефон: 02 3248 451

Спрат бр. 1

Гинекологија

Телефон: 02 3248 468

Спрат бр. 3

Стоматологија

Заботехничка лабораторија

Телефон: 02 3248 482

Спрат бр. 3

promedika logo
Закажете преглед

пребарај

Вашето дете за време на развод

Систематски прегледи

Повеќе

Ласерска епилација

Повеќе

Вашето дете за време на развод

Децата на родители кои проаѓаат низ развод на брак често се загрижени за тоа како нивните деца ке го прифатат разводот и како таа стресна ситуација ќе влијае на нив.

Иако се родителите во тој важен период од животот преокупирани со сопствените проблеми, тие се сеуште најважната фигура во животот на своите деца, и поради тоа тие самите треба најмногу да им помогнат за време на разводот.

 vasheto-dete-za-vreme-na-razvod-1

Соопштување на своите деца за разводот

Тешко е да се соопшти на децата дека родителите се разведуваат. Како може да постапите:

 • немојте разводот да го држите во тајност и веста да ја соопштите во краен момент
 • детето информирајте го заедно, двајцата родители
 • разговарајте јасно, дирекно и едноставно и избегнувајте да го оптоварувате детето со непотребни лоши детали, пр. Може да кажете ( мама и тато тешко се сложуваат, па мислат дека е најдобро да живеат одвоено )
 • објаснете им дека разводот никако и никогаш не е нивна кривица, и дека секогаш ќе бидете тука за нив и вашата љубов кон нив ќе трае засекогаш
 • признајте му дека ситуацијата ќе биде тешка и тажна за сите
 • не решавајте ги брачните проблеми пред детето
 • објаснете им дека разведените родители ги сакаат своите деца еднакво како и оние што се во брак.

Знаци на стрес кај детето за време на развод

Помалите деца може да станат агресивни, непослушни или повлечени. Постарите деца може да преживуваат длабока тага и чувство на губиток. Децата исто така може да го намалат школскиот успех и да имаат некои бихејвиорални пореметувања. Адолецентите може да имаат потешкотии во влегување во емотивни врски, ниска самодоверба и автодеструктивно однесување.

Истражувањата покажуваат дека децата на разведените родители почесто се разведуваат, а и потешко и поретко се одлучуваат на брак. Ваквите негативни последици може да се избегната ако на децата за време на развод им се пристапи на прав начин. Доколку разводот не е пропратен со некои поголеми конфликти, и доколку родителите успеале во тој период детето да го заштитат колку што е можно повеќе од стрес, децата од разведени бракови може да имаат подеднакво успешен развој и емотивна стабилност како и деца со комплетно семејство.

Како да им се помогне на децата за време на развод?

 • Немојте да го омаловажувате и окривувате поранешниот партнер пред детето
 • Не форсирајте го детето да бира меѓу двајцата родители
 • Не го користите детето како пренесувач на пораки и не извлекувајте информации од него за другиот родител
 • Нека детето биде само дете, не го користите за утеха и жалење
 • Стимулирајте го детето што почесто да се гледа со другиот родител
 • Не го одвојувајте од секојдневната рутина и распоред, треба да ги задржи
 • Колку побргу и вие се навикнете на новата ситуација,и на вашето дете ќе му биде полесно
 • Не пропуштајте ни една прилика да му изразите љубов

Децата најдобро ќе го преживеат разводот ако знаат дека и двајцата родители се сеуште истите тие родители кои ги сакаат и се грижат за нив, иако бракот завршил и живеат одделно. Тоа значи дека родителите мора да соработуваат меѓусебно и да направат се што е можно најдобро за своето дете макар и тоа да се коси со нивните желби.

Поддршката на двајцата родители е најдобрата алатка што може да ја има детето за време на разводот.

 

Автор на текстот:

Психијатар Др. Тина Темелковска 

Превземено од www.bebeboom.mk 

Препорачуваме

Повеќе

Актуелно

Повеќе

Fb widget

Е-информатор

Внесете e-mail адреса  

 

Советувалиште за стома пациенти