Главно мени
lofo

почетна

lofo

Медикал

lofo

Естетик

lofo

Аптека

lofo

Веледрогерија

lofo

контакт

затвори

Следете нè:

затвори
затвори

контактирајте нè

Главен пулт

Трудова медицина и систематски прегледи, интерна медицина, кабинет за ОРЛ, офталмологија, дерматовенерологија и ласер кабинет , педијатрија, општа медицина, психијатрија, психологија, неуропедијатрија, лабораторија , хирургија, стома центар и центар за рани

Телефон: 02 3248 454

Спрат бр. 2

Физикална

Физикална медицина и рехабилитација

Телефон: 02 3248 451

Спрат бр. 1

Гинекологија

Телефон: 02 3248 468

Спрат бр. 3

Стоматологија

Заботехничка лабораторија

Телефон: 02 3248 482

Спрат бр. 3

promedika logo
Закажете преглед

пребарај

Scabies - Шуга

Систематски прегледи

Повеќе

Ласерска епилација

Повеќе

Scabies - Шуга

Scabies

Синоними: шуга, краста.

Претставува инфективно, паразитарно заболување со карактеристични кожни промени и силно изразен јадеж. Предизвикувач на хуманиот скабиес е acarus scabiei var. hominis. 

 

Оплодената женка копа ходници во корнеалниот (површинскиот) слој на епидермот, каде ги полага јајцата. Од јајцата за три недели се развиваат ларви, нимфи и на крај полово зрели акари кои излегуваат на површината каде се врши оплодувањето, по кое  мажјаците умираат. 

 

 

Пренесувањето на шугата настанува преку близок(интимен) телесен контакт, при кампување, кај деца што живает во лоши хигиенски услови, индиректно преку облека, долен веш и чаршави за спиење.

 

Прв и водечки симптом е упорниот и мачен јадеж, особено изразен ноќе во топлиот кревет и во ходниците на предилекционите  места: помеѓу прстите на рацете, рачните зглобови, лактите, предната подпазувна линија, околу градите, папокот, половината и скроро секогаш гениталната регија кај возрасни.

 

 

Како се поставува дијагнозата? Како се лекува оваа болест?

Повеќе за шугата или scabies прочитајте во истоимениот текст на специјаст дерматовенеролог Др. Ивана Панговска

Scabies-Шуга (PDF)

 

 

 

Препорачуваме

Повеќе

Актуелно

Повеќе

Fb widget

Е-информатор

Внесете e-mail адреса  

 

Советувалиште за стома пациенти