Главно мени
lofo

почетна

lofo

Медикал

lofo

Естетик

lofo

Аптека

lofo

Веледрогерија

lofo

контакт

затвори

Следете нè:

затвори
затвори

контактирајте нè

Главен пулт

Трудова медицина и систематски прегледи, интерна медицина, кабинет за ОРЛ, офталмологија, дерматовенерологија и ласер кабинет , педијатрија, општа медицина, психијатрија, психологија, неуропедијатрија, лабораторија , хирургија, стома центар и центар за рани

Телефон: 02 3248 454

Спрат бр. 2

Физикална

Физикална медицина и рехабилитација

Телефон: 02 3248 451

Спрат бр. 1

Гинекологија

Телефон: 02 3248 468

Спрат бр. 3

Стоматологија

Заботехничка лабораторија

Телефон: 02 3248 482

Спрат бр. 3

promedika logo
Закажете преглед

пребарај

Вирусен хепатит

Систематски прегледи

Повеќе

Ласерска епилација

Повеќе

Вирусен хепатит

Акутен вирусен хепатит или жолтица, е инфламација на црниот дроб, предизвиканa од хепаталните вируси кои се 5 типа, означени како Хепатит А, Хепатит Б, Хепатит Ц, Д и Е. 

Хепатитис А и Е се обично предизвикани од ингестија на контаминирана храна или вода, по феко-орален пат. Хепатитис  Б, Ц и Д обично се јавуваат како резултат на парентерален  контакт со заразени телесни течности. 

Периодот на инкубација е до 2  месеци од првичниот контакт со контаминиран извор.

 

За појава на ова заболување најважни

се превентивните мерки кои се однесуваат

на поединец, семејство, заедица, на ниво на

јавни установи, здравствени објекти,

училишта, прехрамбени објекти  институции и сл.  

 

За да добиете повеќе информации прочитајте го целиот текст - ВИРУСЕН ХЕПАТИТ (пдф)

Препорачуваме

Повеќе

Актуелно

Повеќе

Fb widget

Е-информатор

Внесете e-mail адреса  

 

Советувалиште за стома пациенти