Главно мени
lofo

почетна

lofo

Медикал

lofo

Естетик

lofo

Аптека

lofo

Веледрогерија

lofo

контакт

затвори

Следете нè:

затвори
затвори

контактирајте нè

Главен пулт

Трудова медицина и систематски прегледи, интерна медицина, кабинет за ОРЛ, офталмологија, дерматовенерологија и ласер кабинет , педијатрија, општа медицина, психијатрија, психологија, неуропедијатрија, лабораторија , хирургија, стома центар и центар за рани

Телефон: 02 3248 454

Спрат бр. 2

Физикална

Физикална медицина и рехабилитација

Телефон: 02 3248 451

Спрат бр. 1

Гинекологија

Телефон: 02 3248 468

Спрат бр. 3

Стоматологија

Заботехничка лабораторија

Телефон: 02 3248 482

Спрат бр. 3

promedika logo
Закажете преглед

пребарај

Осаменост

Систематски прегледи

Повеќе

Ласерска епилација

Повеќе

Осаменост

Осаменоста е чувство често опишувано низ вековите, од најпознатите поети на минатото до обичниот човек на денешницата. Чувство, скоро секогаш поврзувано со неостварената или невозвратена љубов, чувство дека сме нецелосни, неразбрани. Всушност, осаменоста е непријатно чувство при кое личноста чувствува силна празнина и самотија која што е резултат на несоодветни социјални врски. Секоја осаменост е субјективно искуство. Осаменоста исто така може да се опише како социјална болка која всушност е психолошки механизам наменет да ја алармира личноста околу нејзината изолација и да ја мотивира да бара нови значајни социјални врски.

Субјективниот карактер на осаменоста прави да таа зависи од многу фактори и да има појавност во неколку типови. Во секојдневниот живот луѓето не прават јасна разлика меѓу чувството на осаменост и потребата од самотија. Така на пример, Петер Лаустер вели дека „самотијата е нешто прекрасно бидејќи тогаш се доживуваш самиот себе. Самотијата, тоа си ти, ти додека си дома а не во некое површно дружење. Да бидеш сам, не значи да бидеш осамен, тоа е исполнетост“. Тој вели дека се чувствуваме осамени кога имаме впечаток дека не сме доволно прифатени, сакани, разбрани.

 

 Преземи: Осаменост (.PDF)

 

 

 

Препорачуваме

Повеќе

Актуелно

Повеќе

Fb widget

Е-информатор

Внесете e-mail адреса  

 

Советувалиште за стома пациенти