Главно мени
lofo

почетна

lofo

Медикал

lofo

Естетик

lofo

Аптека

lofo

Веледрогерија

lofo

контакт

затвори

Следете нè:

затвори
затвори

контактирајте нè

Главен пулт

Трудова медицина и систематски прегледи, интерна медицина, кабинет за ОРЛ, офталмологија, дерматовенерологија и ласер кабинет , педијатрија, општа медицина, психијатрија, психологија, неуропедијатрија, лабораторија , хирургија, стома центар и центар за рани

Телефон: 02 3248 454

Спрат бр. 2

Физикална

Физикална медицина и рехабилитација

Телефон: 02 3248 451

Спрат бр. 1

Гинекологија

Телефон: 02 3248 468

Спрат бр. 3

Стоматологија

Заботехничка лабораторија

Телефон: 02 3248 482

Спрат бр. 3

promedika logo
Закажете преглед

пребарај

Како да се справите со сончаница...

Систематски прегледи

Повеќе

Ласерска епилација

Повеќе

Како да се справите со сончаница кај деца

Сончаница најчесто се јавува за време на летниот период,поради прекумерна изложеност на сонце (за време на летните одмори на море, подолга изложеност на сонце но и во ладна вода може да доведе до ,,топлптен удар”). Исто така и престој на планина може да доведе до истата состојба заради подолготрајна изложеност на силни ултравиолетови зраци, поради што и можноста од изгореници е поголема.

dr-topuzovska-kako-da-se-spravite-so-sonchanica-kaj-deca

Што се случува при сончаница во организмот?

Поради тоа што надворешната температура е висока, се покачува и телесната температура, тогаш организмот се ,,обидува” да се разлади на тој начин што се шират крвните садови (вазодилатација), со намера да поголема количина од крвта ја однесе топлината на површината на телото. Но,тоа нема ефект затоа што паѓа артерискиот притисок и настанува општа слабост на организмот.

Симптоми на сончаница:

Во најголем број од случаите симптомите се лесно препознатливи.Кај раната реакција на сончаница, најчесто се јавуваат одеднаш и тоа со изразита главоболка, мачнина, гадење, повракање, вознемиреност, по што детето станува поспано.Телесната температура може да е нормална, но најчесто е покачена. Телото е оросено со пот. Колку детето е помало, толку симптомите и можноста од компликации е поголема. Кај т.н. ,,доцна” сончаница, симптомите настануваат поспоро, но траат подолго време. Децата се раздразливи, плачливи, вознемирени и скоро секогаш имаат температура.

Што треба да се направи при сончаница?

  • детето да се заштити од сонце;
  • да се внесе во разладена и добро проветрена просторија;
  • да се истушира со млака вода;
  • да се даваат течности (вода,чај,овошни сокови) но постепено;
  • при покачена температура обавезно да се даде антипиретик;
  • детето треба да лежи и да одмара.

Кога треба да се обратите на лекар?

  • доколку температурата не паѓа и покрај спроведените мерки (во тој случај може да се работи за почеток на некоја респираторна или инфекција на дигестивниот систем);
  • доколку детето изгуби свест и не се поврати и по ставање во лежечка положба;
  • ако детето упорно повраќа, и неговата општа состојба се влошува (тогаш може да се работи за потежок облик на сончаница или почеток на некоја од летните цревни бактериски или вирусни болести)

Со оглед на тоа дека е период на лето и летни одмори, би Ве советувала да Вие и Вашите деца внимавате во кој дел од денот се изложувате на сонце, како би се избегнала можноста од настанување на сончаница!

 

Автор на текстот:

Спец. педијатар
Др.Моника Топузовска

Превземено од www.bebeboom.mk

 

Препорачуваме

Повеќе

Актуелно

Повеќе

Fb widget

Е-информатор

Внесете e-mail адреса  

 

Советувалиште за стома пациенти