Главно мени
lofo

почетна

lofo

Медикал

lofo

Естетик

lofo

Аптека

lofo

Веледрогерија

lofo

контакт

затвори

Следете нè:

затвори
затвори

контактирајте нè

Главен пулт

Трудова медицина и систематски прегледи, интерна медицина, кабинет за ОРЛ, офталмологија, дерматовенерологија и ласер кабинет , педијатрија, општа медицина, психијатрија, психологија, неуропедијатрија, лабораторија , хирургија, стома центар и центар за рани

Телефон: 02 3248 454

Спрат бр. 2

Физикална

Физикална медицина и рехабилитација

Телефон: 02 3248 451

Спрат бр. 1

Гинекологија

Телефон: 02 3248 468

Спрат бр. 3

Стоматологија

Заботехничка лабораторија

Телефон: 02 3248 482

Спрат бр. 3

Вашето име

Вашето презиме

Вашата е-пошта*

Вашиот телефон

Вашата порака

Испрати ја пораката на твојот маил Бидете навремено информирани за најновите акции и промоции во Медикал Центар
promedika logo
Закажете преглед

пребарај

Како да се одржи здрав крвен...

Неуропедијатрија

Повеќе

Систематски прегледи

Повеќе

Ласерска епилација

Повеќе

Медицински транспорт

Повеќе

Како да се одржи здрав крвен притисок?

 

Како да се одржи здрав крвен притисок?

Стил на живот со здрава исхрана, контрола на тежината и регуларна физичка активност има потенцијал да ја подобри контролата на крвниот притисок и дури да ја намали потребата од лекови.

Бидете активни, движете се. Физичката активност, вежбањето, е една од најмоќните стратегии за одржување на здрав крвен притисок и здраво ниво на инсулин. Ако работите седечка работа, создадете навика да на одредени временски периоди станете и се раздвижите. Пешачете, качувајте се по скали наместо со лифт, наместо автомобил користете велосипед.

Намалете го стресот, дишете длабоко и бавно. Постои силна врска меѓу стресот и крвниот притисок.  Негативните емоции како гнев, лутина, страв, тага, прават да сте помалку способни да се справите со секојдневниот стрес. Бавно, длабоко дишење, тај чи, јога и чигонг помагаат да се намали нивото на стрес хормони. Преку ден, секогаш кога ќе се сетите, застанете и обидете се неколку минути да дишете бавно и длабоко.

Намалете го внесот или комплетно исфрлете ја процесираната, преработена храна. Преработената храна содржи високо ниво на шеќери, сол, нездрави транс масти, вештачки бои и адитиви. Тие негативно влијаат на општото здравје и крвниот притисок. Таа храна влијае на појава на инсулинска резистенција и резистенција на лептин, а така и на пораст на крвниот притисок. Исфрлете ја брзата храна, хамбургери, помфрит, чипс и други грицки, кекси, сувомеснати производи, салами, виршли, кечап, мајонез, разни преливи за салати и сосови.

blood pressure

Внесувајте повеќе калиум, овошје и зеленчук секојдневно. Калиумот е важен за одржување здрав крвен притисок. Нерамнотежа помеѓу внесот на натриум и калиум можеби е причината за проблеми со крвниот притисок. Храна богата со калиум: спанаќ, брокули, зелен зеленчук, домат, благ компир, сок од портокал, банани, грав, грашок, диња, суви сливи, суво грозје. Одредено овошје и зеленчук содржат полифеноликои одржуваат здарв кардиоваскуларен систем, а со тоа и здрав крвен притисок.

Внесувајте доволно витамин Д. Овој витамин помага во одржување на еластичноста на артериите. Витамин Д важен е и во борбата против инсулинската резистенција и метаболниот синдром. Излагање на сонце е најдобар начин да добиете витамин Д. Храна богата со витамин Д: путер, млеко, морски риби (лосос, туна, сардини, харинга), рибино масло, црн дроб, жолчка од јајце. Рибиното масло помага во спречување на коронарна срцева болест (антиагрегациско и хиполипемично дејство).

Јадете црно чоколадо. Црното чоколадо содржи различни флаваноли и теобромин кои го штитат срцето, ја зголемуваат еластичноста на крвните садови, ја подобрува циркулацијата. Препорачана дневна доза 10-15 грама.

Јадете ферментирана храна и/или земајте пробиотик како додаток. До нерамнотежа на цревната миктофлора доаѓа поради лоша исхрана (премногу шеќери, брза храна), хроничен стрес, недоволна физичка активност, често земање на антибиотици, отрови од околината. Здрава цревна флора е важна за општото здравје.  Здрави микроорганизми има во многу природно ферментирани, закиселени  продукти. Со ферментација се добива вино, квасец за растење на тестото, закиселен зеленчук, ферментирани млечни производи, оцет...

пишува Д-р. мед.сци. Маја Милованчева-Поповска, интернист-нефролог

 

Препорачуваме

Повеќе

Актуелно

Повеќе

Fb widget

Е-информатор

Внесете e-mail адреса  

 

Советувалиште за стома пациенти