Главно мени
lofo

почетна

lofo

Медикал

lofo

Естетик

lofo

Аптека

lofo

Веледрогерија

lofo

контакт

затвори

Следете нè:

затвори
затвори

контактирајте нè

Главен пулт

Трудова медицина и систематски прегледи, интерна медицина, кабинет за ОРЛ, офталмологија, дерматовенерологија и ласер кабинет , педијатрија, општа медицина, психијатрија, психологија, неуропедијатрија, лабораторија , хирургија, стома центар и центар за рани

Телефон: 02 3248 454

Спрат бр. 2

Физикална

Физикална медицина и рехабилитација

Телефон: 02 3248 451

Спрат бр. 1

Гинекологија

Телефон: 02 3248 468

Спрат бр. 3

Стоматологија

Заботехничка лабораторија

Телефон: 02 3248 482

Спрат бр. 3

promedika logo
Закажете преглед

пребарај

Живот со еден бубрег

Систематски прегледи

Повеќе

Ласерска епилација

Повеќе

Живот со еден бубрег

Луѓето се раѓаат со два бубрега, но некои имаат само еден и живеат нормален, здрав живот. Тој бубрег се вика солитарен бубрег. Еден здрав бубрег може да работи за два бубрега.

Имате шанса да живеете нормален живот со еден бубрег. Но, сѐ зависи од вас. Со здрава исхрана, избегнување на нефротоксични лекови, редовни лекарски контроли, пиење доволно вода и одржување здрава тежина може да го заштитите бубрегот што го имате.

Три главни причини зошто може да имате еден бубрег:

  • може да сте родени со еден бубрег, еден човек на 750 е роден со еден бубрег. Ова е ренална агенезија, почеста е кај мажи и почесто недостасува левиот бубрег. Ренална дисплазија е кога сте се родиле со два бубрега но само едниот работи. Ако сте родени без еден бубрег може да сте здрави, да водите нормален, здрав живот. Некои не знаат дека имаат еден бубрег сѐ додека не се открие на ултразвук или рентгенско снимање
  • може еден бубрег да е изваден во тек на операција (нефректомија) поради повреда, болест или карцином
  • може да сте донирале еден бубрег на лице кое има потреба од бубрежна трансплантација

бубре

Ако сте родени со само еден" бубрег кој работи" бубрегот кој го имате ќе расте побргу ("компензаторно растење") и ќе биде поголем од нормално. Ова помага да ја заврши работата која двата бубрега нормално ја вршат. Еден здрав бубрег може да работи исто како и два бубрега.

Повеќето луѓе со еден здрав бубрег имаат малку проблеми, живеат здрав, полноценен, нормален живот без проблеми. Советите за живот со еден бубрег важат за сите, здрава исхрана, физичка активност, одржување на здрава телесна тежина, доволна хидтратација и редовни лекарски контроли. Но, има и некои специјални мерки на предострожност кои треба да ги превземат.

Вашиот лекар треба да знае дека сте со еден бубрег за да се превенира оштетување од лекарства или медицински процедури.

Ако имате еден бубрег проверувајте ја бубрежната функција на 6 до 12 месеци за да  бидете сигурни дека бубрегот работи добро. Проверката е со едноставни крвни и уринарни тестови. Кога еднаш ќе се одреди бубрежната функција ќе знаете дали имате бубрежна болест, ако имате во кој стадиум е и кои мерки треба да се превземат за да се одржи бубрегот здрав колку што е можно. Кај некои луѓе може, подоцна во тек на животот, да се јави благ губиток на бубрежната функција но животниот век е нормален.

Ризикот за висок крвен притисок е поголем ако имате еден бубрег. Важно е лекарот да знае дека сте со еден бубрег, некои лекови се попријателски расположени кон бубрегот од други.

Дали може да спортувате ако имате еден бубрегФизичката активност е добра и здрава. Но, важно е да сте внимателни и да се заштитите од повреда. Подобро да се избегнуваат спортови каде има близок контакт (фудбал, бокс, хокеј, борење). Носење на заштитна опрема, тапацирано елече под облеката помага да се заштити бубрегот во тек на спорт. Ова го намалува ризикот, но не го исклучува потполно. Секогаш треба да имате на ум за ризиците при одредена активност.

 Пишува д-р спец. Маја Милованчева - Поповска, интернист-нефролог

Препорачуваме

Повеќе

Актуелно

Повеќе

Fb widget

Е-информатор

Внесете e-mail адреса  

 

Советувалиште за стома пациенти